Merhaba arkadaşlar ;

Bugün hepimizin bildiği ; verdiğimiz linklerin başında , o linkte web adresi çağırmak değil direk eposta attırmak için kullandığımız "mailto:" html kodundan bahsedeceğim. Dreamweaver,Fireworks ve Flash programında link veya hotspot verirken " mailto : ercanaltug@gmail.com " gibi bir kalıpla o linke tıklandığında direk sistemde yüklü olan bir eposta hesabını açtırarak ziyaretçinin istediğimiz email adresine eposta atmasını sağlayabiliyoruz.

Ayrıca ziyaretçi gmail,hotmail.. gibi bir eposta hizmetinde sign-in olduğu anda bir mailing olarak gelmiş
bir ileti de "mailto" linkli bir bağlantıya tıkladığında sistemdeki Outlook Express'ten önce o sayfadaki sign-in bulunduğu eposta hizmetinden email göndermeye çalışıcak. Bu mailing projelerinde "mailto" linkinin kullanımını çok gönüllendiren bir unsurdur. Daha da önemlisi Firefox ve tab yapısı nedeniyle tek browserda çoklu sayfada surf yapılmasına imkan verdiğinden bir tabda bir eposta hesabına giriş yapmış durumda bu linke tıklarsa Firefox direk o hesapta epostayı atmaya hazırlayacaktır. Internet Explorer ise mutlaka kardeş programı Outlook Express açmaya çalışıyor.

Peki bu mailto ile açılan eposta üzerinde ne gibi haklarımız var mesela link olarak eposta atılmasını istediğiniz email adresinize gelen emaillerden hangisinin bu linkten geldiğini anlamak için server side bir programlama dili bilmiyorsanız (bir id iletilebilirdi bu koşullarda) bu "mailto" linkiyle açılan eposta iletisinin başlığına da karar verebilirsiniz.Şunun gibi :

mailto:ercanaltug@gmail.com?subject=Bu eposta internet sayfanızdan gelmiştir

Dreamweaver veya Flash'ta linklerinizi Properties panelinde Link kısmından bu şekilde yazarak verip bir denerseniz atılacak epostaya başlıkta eklediğini ve türkçe karakterde eklediğini göreceksiniz. Eğer sadece html kodunu isterseniz < href="mailto:ercanaltug@gmail.com?subject=Bu eposta internet sayfanızdan gelmiştir"> yazmanız gerekecektir.

Bu noktaların ötesinde bir outlook iletisinin alabileceği tüm unsurları aslında bu linke ekleyebilirsiniz. Mesela ;

mailto:ercanaltug@gmail.com?subject=Bu eposta internet sayfanızdan gelmiştir&body=Merhaba

Bu mailto'da atılacak epostanın body yani içeriğine de eklemeler yaptık bu sadece outlook ile açılanlarda geçerlidir,aynı alttaki gibi bir cc veya bcc alıcı ekleyebileceğiniz gibi.

mailto:ercanaltug@gmail.com?subject=merhaba&cc=ercan.yilmaz@netron.com.tr

Kısaca mailto diyip geçmeyin , unutmayın bilgi güçtür ve ayrıntılar sizi bilgili yapar.