Merhaba arkadaşlar ;

Bugün size şahsen çok beğendiğim ve eğlenceli bulduğum bir Flash Componentını ve kullanılmasını göstereceğim : Accordion Menü !

Hemen bir çalışma açın ve Window-Component panelinden User Interface kısmından Accordion componentını ekrana bırakın.Bu kadar basitti,asıl kısım tasarım ve parametreleri eklemekte. Hemen accordion menuyu tutun ve alttaki properties panelinmden parameters kısmına gelin.İşte bu component için ekleyeceğimiz her görseli buradan ekleyeceğiz.

Bu kısımda ekleyeceğiniz adlar yaratacağımız her Movie Klipin Linkage adı olacak. Mesela childIcons kısmına tıklayarak + işaretiyle her açılan sıra için bir ikon adı verebiliriz. Ancak ben adobe_icon Linkage adı verilmiş bir movie klip yaratmış olmalıyım. Bunun için önce CTRL-F8 ile bir movie klip oluşturmalı,bunun içine ikon olarak kullanacağımız sembolu gerekli ölçülerde eklemeliyiz.Daha sonra ana sahneye döndüğümüzde bu movie klipi sahneye bırakmayacağız,sahneye bıraktığımızda Instane Name vererek Actionscript ile çağırabiliyorduk,ancak Libraryde bulunan ancak sahnede kullanmadığımız Movie klipler için onlara sap tıklayarak properties girip bir Linkage adı vererek bu ad ile sahnede design time değil runtime çağırabiliriz. İşte burada da Akordiyon menu açıldığında gelecek movie klipleri kendi Actionscript ile Linkage yardımıyla çağıracak. Movie Kliplere aşağıda göstermeye çalıştığım gibi yaratırken bir Linkage adı vermek için Linkage - Export for Actionscript işaretleyip Identifier kısmına bu adı yazabilirsiniz.

childIcons için 2 adet Movie klip yaratıp kütüphanede Linkage adlarını verdim ve Accordion Menu de bu adları sıralarıyla ekledim. Linkage adları verirken türkçe karakter ve boşluk kullanmayın.

childLabel ise gözükmesini istediğiniz açılan akordiyon menu başlıklarıdır. Burada boşluk ve türkçe karakter rahatça kullanabilirsiniz.

childNames kısmında da accordion menu adım sayısı ve adını belirtiyoruz.

childSymbols kısmı en önemli kısım.Burada da aynı ikonda yaptığınız gibi yeni bir movie klipi library için yaratıp sahneye bırakmadan Linkage adı veriyoruz ve açılan akkordion menulerin içinde gelecek Movie klip Likage adlarını buraya yazıyoruz.

Ben her component'ta olduğu gibi bu Accordion Menu componentını da bir Movie Klip içerisinde tasarladım ve o Movie Klipe Tint-Mavi ve Glow filtresi verdim,böylelikle tasarımınızla uygun öylesine gri olmayan bir component elde ettim. Bu kısımda takılanlar için ScrollBar componentına eklediğim aynı işlemleri ScrollBar ekleme örneğimden görebilirler.

Ayrıca takıldığınız noktalar mutlaka olacaktır,yukarıdaki örneğimin fla dosyasını inceleyebilirsiniz


Çalışma dosyamı indirmek için tıklayın.

İyi tasarımlar...