Merhaba arkadaşlar ;

Microsoft'un Web Tasarım program paketi Expression paketleri buradaki habere göre

http://www.eweek.com/c/a/Web-Services-Web-20-and-SOA/Microsoft-Sets-Silverlight-3-Expression-3-Launch-Event-for-July-10-365361/

10 Temmuz'da yayınlanacak. Hali hazırda Expression Blend 3 Beta'yı indirip test edebiliyoruz. Ayrıca Expression Web 3'te entegre olacak Super Preview adındaki yaptığımız tasarımları farklı browserlar ve versiyonlarıyla test etmemizi sağlayan eklentiyi bu adresten indirerek kullanabiliyoruz.

http://download.microsoft.com/download/5/6/8/568F0D28-0434-4794-B7FC-FB293BCC98FB/SuperPreview_Trial_en.exe

Web Tasarımı yaparken özellikle CSS ve Javascript kodlamaları kendimiz yapıyorsak mutlaka diğer browserlarla da bir test etmeliyiz. Expression Web CSS 3.0 desteğiyle gelse de (ve hatta HTML 5.0 desteği de opsiyonel olsa da )bir web tasarımı sürecinde en çok CSS ve javascriptte browserda yorum farkları olabilmekte ve başımızı ağrıtmaktadır. Expression Web 3 Super Preview bize tasarımlarımızı IE 6,7,8 ve Firefox ile önizlememize imkan veriyor. Chrome ve Safari tarayıcılarını da siz kendiniz programın yerini göstererk ekleyebiliyorsunuz.



Microsoft Expression Web 3 ile gelen bir diğer güzel özellikte Snapshot Preview adında. Adobe Dreamweaver CS4 ile getirdiği Live Preview özelliğiyle tasarım yaparken aynı anda tüm CSS ve Javascript kodlarımızı test etmek için önizlememiz gerekiryordu artık Expression Web 3 ile de Snapshot Preview açıkken aynı anda ekranın sağında önizleyebiliyorsunuz. Bu PHP ve ASP.Net sayfalarında da geçerli.



En son ve en çok beklediğim özellikte Media panelinde. Expression ürün ailesi çıktığı ilk günden beri Blend,Design,Media Encoder ile birlikte bir Silverlight projesi tasarlama ve geliştirme araçları olarak görüldü. Aslında Expression Web Silverlight projelerini ilk versiyonunda göremiyordu bile. 2. versiyonunda görüp eklemeye başladı. Ve şimdi artık oyunun bir parçası haline geliyor ve varolan bir ASP.Net sayfasını açarak insert Silverlight'ın en güçlü olduğu konuların başında gelen Silverlight Video kontrolünü ekleyebiliyoruz.AÇılacak Encoder arayüzüyle getireceğimiz videoyu encode ayarlarını yapıp kendi kurumsal kimliğimize uygun player tasarımlarını yapabiliyoruz. Internet üzerinden HD kalitesinde video oynatmamızı sağlayan ve anlık olarak kalitesini değiştirmemize imkan veren VC-1 and H.264 video codec'leri de buradan ayarlanabiliyor.Başka bir Silverlight kontrolü olan Deep Zoom kontrolünü de direk eklemek gerçekten heyecan verici.



Kısaca Expression Ürün ailesi 3.versiyonuyla Expression Web tasarım programınında varolan ASP.Net projelerine çok daha rahat bir şekilde direk açıp Video ve diğer Silverlight kontrollerini eklememizi sağlayarak köprü görevini üstlenmiş. Expression Ürün ailesinin basına tanıtılacağı ve download'a açılacağı 10 Temmuz tarihini iple çekiyorum.

Faydalı olması dileğiyle...